25 . Nisan . 2024, Perşembe
DUYURULAR
Anasayfa » BASINDA GEDİZ OSB » Gediz OSB’den İhracat Atağı

Gediz OSB’den İhracat Atağı

367-SG-SAYFALAR-1gediz_osbden_ihracat_atagi_h13703

GEDİZ OSB’DEN İHRACAT ATAĞI

İzmir Limanı’na yakınlığının avantajlarından faydalanan Gediz OSB, Ar-Ge ve inovasyona değer veren başarılı firmalarla 4,7 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladı.

23 Mayıs 2017 Salı 09:04

Kuruluş yılı: 2000 İstihdam: Bin 50 Firma Sayısı: 25 Doluluk Oranı: Yüzde 70 Yetkili: Dr. Mehmed Ali Saraoğlu

GENİŞLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR                                                Seramik, mobilya, makine ve gıda sektörlerinin ağırlıkta olduğu Kütahya’nın yükselen yıldızı Gediz OSB, bölge ekonomisine canlılık katıyor. 1. etaptaki 36 sanayi parselinin 25’i sanayiciye tahsis edilirken, 20 parselde üretimin devam ettiği Gediz OSB’de genişleme çalışmalarına devam ediliyor. Gediz OSB Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu, Sanayi Gazetesi’ne bölgeleri hakkında bilgi verdi. Saraoğlu, Gediz OSB’den geçtiğimiz yıl 4,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
40 ÜLKEYE İHRACAT “Bölgemiz Kütahya ili Gediz ilçesinde kurulu olup, 5. bölge teşvikleri kapsamına girmektedir. Şöyle ki İzmir Limanı’na en yakın 5. Bölge OSB’siyiz diyebiliriz. Bölgemizde genelde iç pazara üretim yapılsa da 2016 yılında 40’dan fazla ülkeye 4,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Buna karşılık 0,9 milyon dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. Bölgemizdeki firmalar Ar-Ge ve inovasyonun önemini bilmekte ve her daim ürün gamlarını ve kalitelerini artırmak için üniversite ve profesyonel danışmanlardan destek almaktadırlar.”
BAŞARILI FİRMALAR “Üretimde olan firmalarımız arasında Veli Akgün Seramik, Alpino Mobilya, Egemar Mermer, Soylu iplik, Gediz Ambalaj, Taşkın Tarım, Doğuş Süt, Hermaksan Makina, Candan Makina, Alpar Makine gibi çok değerli firma ve markaları yer almaktadır. SMS Tekstil, Demiray Zirai Aletler, Kocadağlar Mobilya, PEKSAN gibi firmaların inşa çalışmaları devam etmektedir.”
KÖPRÜ GÖREVİ “OSB yönetimi olarak, sanayicimiz ile üniversiteler başta olmak üzere tüm resmi kurumlar arasındaki ilişkilerde adeta bir köprü görevini yüklenmiş ve özveriyle yürütmekteyiz. Ama maalesef yeterli seviyeye ulaştığımızı söyleyemeyiz. OSB’lerin ülke ekonomisinde daha etkin rol oynayabilmesi için OSB’lerin cazibesinin artırılması gerektiğini düşünmekteyiz. OSB içi yatırım yapan firmalar ile OSB dışı yatırım yapan firmalar arasında ki teşvik ve desteklerin OSB içinde yatırım yapan firmalar lehine olacak şekilde geliştirilmesinde fayda olacağını ve OSB’lerin cazibesini artıracağını düşünmekteyiz.”
“SÜRE UZATILMALI” “Buna ilave olarak OSB’lerin cazibesinin artması için; OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının uzatılmasını, 2010 yılından beri bekleyen bedelsiz arsa teşviki kapsamında ki OSB’lerin mahsup işlemlerinin bir an önce yapılmasını, elektrikteki TRT payının kaldırılmasını ve KDV oranının düşülmesini, doğalgazda ki ÖTV’nin kaldırılmasını ve KDV oranının düşürülmesini, kamulaştırma yetkisinin tekrar OSB’ler geri verilmesini, kamulaştırılma kredisinin bakanlık kanalıyla tekrar OSB’lere kullandırılmaya başlatılmasını, OSB içindeki tesislerden emlak vergisi ve işyeri açma ve çalıştırma ruhsat harcının Belediyelerce alınmamasını da sayabiliriz.”
DESTEK SİSTEMİ “Ayrıca mevcut yatırımların daha etkin kullanmayı özendirecek, ‘kapasite kullanımını’ artıracak bir destek sistemine ülkemizin acilen ihtiyacı bulunmaktadır. Hiçbir ilave yatırım yapmadan birçok tesisimizde hem üretim hem de istihdamı 2-3 katına çıkarabiliriz. OSB’ler arasındaki mevcut diyaloğun, yardımlaşmanın ve kaynak kullanımının artırılması da ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacaktır.”
PORTAL ÖNERİSİ Gediz OSB Başkanı Dr. Mehmed Ali Saraoğlu: Ülkemizde üretimi yapılan tüm sanayi envanterinin bir portalda yayınlanarak, diğer tedarikçilerin ulaşımına ve bilgisine sunulmasının da ayrıca önem arz ettiğine inanmaktayız. Böylece yurt dışına ihraç ettiğimiz bir ürünü diğer yerli bir kullanıcımızın ithal etmesinin önüne geçebiliriz. Teşvik ve kredilere sanayicilerimizin ulaşımının kolaylaştırılması, yeni pazarlara ve yeni müşterilere ulaşımın kolaylaştırılması üretim ve istihdamı artıracağını düşünmekteyiz. Tek ofis olma özellikleri sebebiyle OSB’lerin bu konularda da köprü olması gerektiğine inanmaktayız.

Facebook
Twitter
Instagram
Google+
http://www.gedizosb.org.tr/2017/05/23/gediz-osbden-ihracat-atagi">
RSS